Top 7 voordelen van borstvoeding

 • 9
moeder-kind

Top 7 voordelen van borstvoeding

Tags :

Category : Kind

Zwangere vrouwen krijgen voortdurend de vraag of ze borstvoeding gaan geven. Met gemengde gevoelens denk je na over deze vraag. De beslissing is niet voor iedereen simpel, vandaar dat je hieronder een lijst vindt van de voordelen van borstvoeding ten opzicht van flesvoeding.

 1. Melk op maat
  Moedermelk is aangepast aan de noden van jouw kind. Het bevat ingrediënten die niet aanwezig zijn in synthetische poedermelk. Daarbij verandert jouw moedermelk naarmate jouw baby groeit.
 2. Verteert beter en vermindert buikpijn
  Moedermelk is speciaal ontworpen voor het gevoelig verteringsysteem van jonge baby’s. Er zitten proteïnen en vetstoffen in die de baby beter verteert dan bij melk van koeien. Hierdoor zal de baby ook minder krampjes hebben en bij diarree doet het minder pijn.
 3. Het is gezond
  Melk die rechtstreeks uit de borst komt, is niet slecht voorbereid, vervuild of besmet, voor zover de moeder geen zware ziekte heeft. Het is ook goed voor het immuniteitsysteem van jouw baby.
 4. Beschermt tegen allergieën
  Baby’s zijn zelden of nooit allergisch aan moedermelk. Ze kunnen soms een reactie opwekken door iets dat de moeder gegeten heeft, maar in de meeste gevallen wordt het goed getolereerd.
 5. Goed voor het gewicht van de baby en van de moeder
  Baby’s die met borstvoeding gevoed worden, zijn meestal minder dik dan deze gevoed met flesjes. De reden is dat de baby bij borstvoeding goed kan inschatten wanneer hij genoeg heeft. Bij flesjes voeding willen de ouders meestal dat het flesje leeg gedrongen wordt, waardoor ze soms te veel innemen. Moeders die borstvoeding geven zullen gemakkelijker en sneller hun gewicht van voor de zwangerschap terugvinden.
 6. Het is handig en niet duur
  Moedermelk is altijd onmiddellijk beschikbaar, voor zover de moeder aanwezig is, en op de juiste temperatuur. De borst moet niet gesteriliseerd en opgewarmd worden zoals flesjes. Daarbij is het volledig gratis. Flesvoeding kan al gauw een groot budget innemen (melk, flesjes, sterilisator, flessenopwarmer,…).
 7. Het schept een band
  Voor de moeder kan borstvoeding een aangenaam gevoel geven, het schept een band met jouw kind. Dit gevoel ervaar je meestal niet de eerste weken.

About Author

josephine

mama

9 Comments

momof3boys

28 juli 2010 at 12:20 pm

ik ben akoord met de stelling dat borstvoeding het beste is, maar men mag mama’s die om welke reden dan ook geen borstvoeding geven, geen schuldgevoel geven. daarmee bedoel ik niet dat dit artikel het wel doet, het somt inderdaad mooi alle voordelen op van borstvoeding. ik heb drie zoontjes, de oudste heeft vier maand borstvoeding gekregen, de tweede zes maanden. wel met afkolven, want ze dronken niet genoeg op normale tijdspanne aan de borst. op aanraden huisarts dan afgekolfd en dat ging prima.
maar met Matteo ligt het anders, ben ook begonnen bij hem met borstvoeding, maar hij had naast zijn ogen ook problemen zoals zware reflux en erg zware krampen. heb op bepaald moment in wanhoop de vroedvrouw gebeld om langs te komen op zaterdagavond. matteo brulde van de pijn en was ontroostbaar. zij opperde als eerste dat hij wel s koemelkallergie kon hebben. ben dan naar maag-darmspecialist voor kinderen gegaan met matteo, en blijkt inderdaad koemelkallergie te hebben.
ik mocht geen borstvoeding meer geven, omdat je niet op gezonde manier alle melk-en zuivel kan bannen uit je dieet. hij staat nu op nutramigen, die moet ingedikt worden en daarbij krijgt hij zantac. sinds deze melk is hij een andere baby.
kortom: als je jezelf er goed bij voelt en de baby ook, is borstvoeding het mooiste dat je je baby kan geven, lukt dit niet, mag je je zeker niet schuldig voelen.

josephine

29 juli 2010 at 12:30 pm

Volledig met je eens momof3bos. En het was zeker niet de bedoeling om schuldgevoelens te geven aan moeders die geen borstvoeding willen/kunnen geven. Ik ben trouwens van plan om ook de nadelen van borstvoeding op te sommen of beter gezegd de voordelen van flesvoeding. Het wordt dus vervolgd… 😉

Noatje

30 juli 2010 at 12:33 pm

ik mocht geen borstvoeding meer geven, omdat je niet op gezonde manier alle melk-en zuivel kan bannen uit je dieet.

Goh wat apart…. ik ken persoonlijk tientallen mama’s die naast hun zuivel, ei, noten en soya uitbannen en die veel gezonder zijn. En tevens is bewezen dat juist dan de BV nog 1000 keer meer voordelen heeft.

Alle baby’s voelen zich goed bij BV, soms is meer info zoeken nodig daarvoor…

Miet

30 juli 2010 at 12:38 pm

In theorie is borstvoeding fantastisch! In de praktijk is het helaas niet altijd even eenvoudig…
Het lijkt me inderdaad niet gemakkelijk als je je voedingspatroon volledig moet omgooien voor je baby. Melk zit in héél veel producten…

Borstvoeding, allemaal goed en wel, maar ten koste waarvan?

momof3boys

31 juli 2010 at 12:40 pm

dit is mijn derde kindje, en heb bij de vorige twee steeds borstvoeding gegeven, dus ik ben zeker niet de makkelijke weg gevolgd. dit is puur wat de pediater me verteld heeft, die tevens specialist maag – darmen is.
ik sluit niet uit dat er mama’s in slagen, maar in dit geval ging het volgens de dokter niet! iedereen mag zijn mening geven, maar zoals je die hier verkondigd komt het voor mij over alsof ik niet voldoende moeite heb gedaan.

noatje

31 juli 2010 at 6:15 pm

Ik heb niet gezegd dat het makkelijk is, en je hoeft niet te vertellen in hoeveel producten er melk zit (mijn man mag geen melkproducten en ook ik heb op een melk-vrij-dieet gezeten vanwege de BV)

Die laatste zin vind ik apart, waarom zou een dieet ten koste van jezelf gaan? Er zijn echt genoeg alternatieven voor moeder tegenwoordig er bestaan namelijk melksoorten uit granen bvb havermelk of rijstemelk.

noatje

31 juli 2010 at 6:16 pm

Maar het is ook bekend dat veel artsen er heel makkelijk over denken, BV is niet hun vakgebied hé 😉

En dat je je aangesproken voelt over mij zegt misschien meer iets over je keuze, want ik veroordeel niemand alleen ik weet zelf dat er voldoende alternatieven zijn om geen melkproducten te nemen…

Miet

31 juli 2010 at 10:12 pm

@momof3boys Trek het je niet aan meid! Ik begrijp je gevoel… ’t Is gemakkelijk voor anderen die niet in je situatie hebben gezeten om je een schuldgevoel aan te praten…
Triestig dat mensen zo graag veroordelen.

noatje

1 augustus 2010 at 5:48 am

Ik weet niet wat het is 😕 Ik heb zelf melk & soya vrij dieet gehad en mijn man heeft altijd een melkvrij dieet… die is ook nog gezond hoor, sterker nog gezonder dan met melk….

Leave a Reply